• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

Brug Aa Veghel

Voet-fietsbrug snelfietsroute met historische verwijzing

Arc2 architectuur heeft in samenwerking met aannemer Meerdink Bruggen een ontwerp gemaakt voor een nieuwe voet-fietsbrug over het riviertje de Aa in Veghel. De brug, onderdeel van een recreatieve (snel)fietsroute, vervangt een oude brug op dezelfde locatie, gelegen naast een monumentale spoorbrug. Een van de eisen voor het ontwerp van de nieuwe brug was dat deze transparanter moest worden gerealiseerd dan de bestaande brug om het zicht op de oude spoorbrug te verbeteren. De doorkijk was door de constructieve houten blokligger in de bestaande brug volledig dicht, waarbij het zicht op het monumentale basement van de spoorbrug werd geblokkeerd.
Door de slimme constructieve opzet van de nieuwe brug zijn er geen tussensteunpunten onder de brug nodig en wordt voorzien in een transparant aanzicht. Een invulling van gaasnet biedt maximale transparantie en draagt bij aan een gewenste eigentijdse uitstraling.
Met het ontwerp van de nieuwe brug wordt de zichtblokade op de achterliggende monumentale brug opgeheven. De minimalistische vorm van de brug (functioneel en doelmatig) staat met het abstracte uiterlijk ondergeschikt in contrast met de karakteristieke industriele verbindingsdetails van de spoorbrug. 
Houten onderdelen in de nieuwe oversteek vormen een directe een verwijzing naar de houten spoorbielzen en geven een natuurlijk karakter aan de brug dat passend is bij de groene omgeving. De aanraakbare FSC hardhouten bovenregel is passend bij de functie recreatieve functie, het nodigt uit om naar monumentale spoorbrug te kijken en vormt tevens een informatiedrager over de voormalige spoorlijn, Duits Lijntje. De historie wordt afleesbaar gemaakt in de vorm van in rvs ingelegde plaatsnamen van de voormalige stations Boxtel - Wesel (D).

 
 

Gerelateerde Projecten