• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

DijkBruggen Lelystad

Over de Houtribweg in Lelystad zijn twee langzaamverkeersbruggen naar ontwerp van Arc2 architectuur gebouwd om het nieuwe Bataviahaven te ontsluiten. Vanwege de gevraagde bouwsnelheid en het beperkte budget is gekozen voor prefabbeton. Het brugdek is ontworpen in de vorm van een T-ligger met een lichte curve met een zeer slanke rand. De ondersteuningskolom heeft een karakteristieke vorm met een ronde perforatie. De lichtmasten en hekwerken zijn geïntegreerd ontworpen en versterken het ranke beeld van de bruggen.


Nieuwe bruggen verbeelden ambitie Lelystad
De elegante curves van de twee nieuwe betonnen Houtribbruggen in Lelystad beelden de veerkracht van een sprong uit. Lange tijd was de dijk aan het Markermeer de grens van Lelystad, maar sinds een paar jaar wordt buitengaats gewerkt aan de wijk Bataviahaven. De architectonische verbinding tussen de ‘oude stad’ en de nieuwe wijk wordt gevormd door de twee Houtribbruggen, beide voor langzaam verkeer. Bijzonder aan het realisatieproces is dat de snelheid van de sprong – nu verstild in het beton – is vertaald in een dynamisch traject, waardoor de kunstwerken in korte tijd zijn verrezen.

Twee-eenheid
Om het effect van de brug als sprong te versterken, zijn de hekwerken slank en met horizontale lijnen vormgegeven. De witte kleur en de spankabels van rvs geven het hekwerk een maritiem accent. Om het gevoel van veiligheid op de brug te vergroten, hellen de hekwerken naar binnen toe over. De lichtmasten hebben dezelfde helling en vormen samen één geheel; tegelijk ontstaat een a-symmetrisch profiel, omdat de lichtmasten slechts aan één kant van de brug staan. De helling is ook doorgezet in de rug van de K-vormige schijfkolommen, zodat ze richting geven en een gevoel van dynamiek oproepen die aansluit bij de stroom van langsrazende auto’s. De vormgeving van beide kunstwerken – Punterbrug en Galjoenbrug gedoopt - is identiek, maar ze verschillen in lengte en ligging.  En ondanks de afstand van elkaar, vormen de bruggen een twee-eenheid.

 

Gerelateerde Projecten