• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

PanamaBrug Zoetermeer

Hekwerk PanamaBrug Zoetermeer geeft brug karakter 

De Panamabrug, een 98 meter lange fiets- voetgangersbrug, in Zoetermeer verbindt de twee wijken Buytenwegh en Meerzicht door de Amerikaweg en een tramspoor van de RandstadRail te overbruggen. Aan de kant van Buytenwegh sluit de brug aan op stedelijk gebied, aan de andere zijde de sluit de brug aan op de landelijke, groene en open omgeving van Meerzicht. Uit inspectie bleek dat de brug in de huidige staat diende te worden vervangen. In samenwerking met aannemer Meerdink Bruggen heeft Arc2 architectuur voor de nieuwe brug het architectonisch ontwerp gemaakt. Hierbij is veel aandacht besteed aan een sociaal veilige oversteek door een combinatie van maximale transparantie in hekwerk, gekozen constructieve oplossingen en hoogwaardige verlichting in het ontwerp op te nemen. Het hekwerk uit geperforeerde panelen geeft de brug karakter.
 

Slimme constructieve oplossingen 

In het ontwerp van de nieuwe oversteek wordt gebruik gemaakt van slimme constructieve oplossingen om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen door de gemeente Zoetermeer aan de nieuwe brug en de mogelijkheid om bestaande elementen uit de oude brug te kunnen hergebruiken. De nieuwe brug volgt qua overspanningen dezelfde opzet als de bestaande brug waarbij de pijlers kunnen worden hergebruikt. De huidige betonnen liggers worden vervangen door een lichte draagconstructie van stalen langs- en dwarsliggers gecombineerd met een tweetal vakwerkliggers om een gewichtsneutrale oplossing te verkrijgen. Het brugdek wordt voorzien van composiet dekdelen afgewerkt met een strooilaag.

Nieuwe brug vormt eigentijdse verbinding

Een belangrijk visueel element in het ontwerp is de karakteristieke blauwe golf die wordt gevormd door de geperforeerde panelen van de hekwerken. De perforaties geven een afbeelding weer van een rietkraag welke vanaf de weg goed zichtbaar is. 's Avonds worden de panelen aangelicht zodat het patroon in het donker ook afleesbaar blijft. De beplating zorgt er voor dat de dekconstructie visueel uit het zicht wordt gehouden waarmee de brug ranker oogt en ruis in het beeld wordt vermeden. Optioneel is er in de RVS handregel een hoogwaardige verlichting mogelijk door hierin energiezuinige led-armaturen op te nemen. De nieuwe brug vormt een eigentijdse verbinding en een fraai landmark in het landschap.


 

Gerelateerde Projecten