• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

Biobased fietsbrug Gelderland

Biobased next-level brugontwerp

Het ontwerp en realisatieproces van de nieuwe fietsbrug is afgestemd op de duurzame en circulaire ambities van de gemeente. De brug is een innovatief integraal ontwerp conform het principe van losmaakbaarheid met maximale toepassing van circulaire materialen; biobased next level. De brug bestaat uit een karakteristieke houtconstructie met stalen verbindingen en windverbanden en maakt een comfortabele rechtlijnige oversteek. De onderlinge verbindingen worden op eenvoudige wijze uitgevoerd middels een innovatieve ringdeuvelverbinding, waardoor zeer weinig stalen onderdelen nodig zijn.
 

Zorgvuldige inpassing

Het ontwerp van het nieuwe kunstwerk is passend voor de landschappelijke context en karakter van de locatie. De brug heeft door de vormgeving, kleur en materialisering (Azobe FSC 100% hardhout) een robuuste, natuurlijke en dynamische uitstraling.

Innovatieve dakconstructie

De brug wordt uitgevoerd met een innovatieve translucente dakconstructie. Naast dat de gebruiker daarmee een comfortabele droge oversteek wordt geboden is de belangrijkste reden voor het overdekken van de brug het verlengen van de levensduur van de gehele brugconstructie. Door toevoeging van de dakconstructie is de verwachte levensduur > 80 jaar (zonder dakconstructie ca. 40-50 jaar). 

Integraal constructief ontwerp 

De constructieve integrale opzet van de brug maakt het mogelijk om een slank dek te maken. De brug wordt opgebouwd uit twee karakteristieke houten vakwerken met V-vormige ondersteuningen. De boven- en onderregels van de brug worden dubbel uitgevoerd, de diagonalen als enkele staven ertussen.


 

Gerelateerde Projecten