• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

Drongelens Kanaal A59 Waalwijk

Arc2 architectuur heeft het architectonisch ontwerp gemaakt voor de verkeersbrug over het Drongelens Kanaal en het viaduct over de Hoogeindse Rondweg waarbij de bestaande bruggen van de A59 worden vervangen. De bruggen zijn ontworpen als een familie van kunstwerken, sober en functioneel met een eenvoudige en ranke afgeronde vormgeving passend in de sfeer van de landschappelijke context van het Drongelens kanaal. 


Ontwerp kunstwerken A59 Drongelens kanaal

Constructieve opzet:
De constructieve opzet van de kunstwerken biedt maximaal transparantie en openheid waarmee het zicht op het open landschap van de Baardwijkse Overlaat gewaardborgd wordt. 

Betonnen pijlers:
De betonnen onderdelen van de pijlers onder de brug vormen één geheel. Ze zijn door de rustige vormgeving herkenbaar en telbaar. De ondersteuningen van het dek hebben een ronde vorm om de doorstroming van het water maximaal te laten zijn. De impact op het geheel wordt door de vormgeving geminimaliseerd en is er maximaal doorzicht onder het kunstwerk. 

Hekwerken:
De hekwerken hebben een open karakter. Door ranke vormgeving van de onderdelen met minimale detaillering is het omringende landschap vanaf de A59 maximaal beleefbaar en zichtbaar. De curve in het hekwerk aan weerszijden geven de kunstwerken een subtiele beëindiging. 

Brugrandelementen:
De brugrandelementen met kunststof schorten hebben een verjonging door middel van een curve. De randelementen lopen als een strakke onondoorbroken lijn door. Ze geven de kunstwerken het gewenste ranke uiterlijk.

In alle onderdelen van de kunstwerken komt een karakteristieke afronding in de detaillering terug: van ronde kolom in de pijlers tot rond randelement en golfpatroon (structuurbeton) in de betonwand. Voor de materialisering van de kunstwerken worden stevige en duurzame materialen toegepast die de mogelijkheid bieden om de uitgangspunten ten aanzien van de sobere en functionele vormgeving te realiseren en een eenvoudig beheer en onderhoud mogelijk te maken. 

Gerelateerde Projecten