• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

Wickengaard Brug Schalkwijk

Circulaire brug woonwijk Wickengaard Schalkwijk

Hergebruik van bruggen en brugdelen komt steeds hoger op de agenda bij diverse overheden. Een goede beweging, aangezien er nog steeds nieuwe bruggen worden gebouwd terwijl ‘afgedankte’ brugonderdelen vaak nog jaren meekunnen. Een mooi recent voorbeeld is de ‘Wickengaard-brug’. In samenwerking met Dura Vermeer is een eigentijds ontwerp gemaakt voor een nieuwe fietsbrug bestaande uit hergebruikte onderdelen.

Herbestemming en prefabricage 

Een oude brug die in 2021 werd vervangen en werd opgeslagen in de circulaire hub Urban Miner in 's Gravendeel was startpunt van een inspirerend circulair project. Het wachten was op een herbestemming dat werd gevonden in de vraag voor een nieuwe fietsbrug in de nieuwe woonwijk Wickengaard in Schalkwijk. In een zorgvuldig engineeringstraject voerde Bejan Engineering betononderzoek uit en concludeerde dat de restlevensduur van de brugdekken nog zeker 50 jaar was. De brugdekken werden overgebracht naar een andere circulaire hub Papierweg in Amsterdam waar vakmensen de brugdekken ter plaatse hebben geprefabriceerd. Hier zijn de betonschades hersteld, zijn de randliggers gecoat, is een nieuwe slijtlaag op het dek aangebracht en zijn de leuningen uit ciruclair hardhout van een vervangen brug uit Purmerend geinstalleerd. Op de projectlocatie in Schalkwijk zijn tweedehands stalen buispalen de grond ingeslagen. Hier werd tevens een hardhouten damwand hergebruikt geoogst uit in dit geval bruggen uit Purmerend.

Het eindproduct is een brug met een eigentijdse uitstraling en een gegarandeerde ontwerplevensduur van 50 jaar. Met het Wickengaard-project is aangetoond hoe circulair bouwen niet alleen een haalbare, maar ook een toekomstbestendige oplossing is. 



 

Gerelateerde Projecten