• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

Fietsbrug Bastion Deuteren 's-Hertogenbosch

Eigentijdse fietsbrug Bastion Deuteren 's-Hertogenbosch

Voor een tender voor de gemeente 's-Hertogenbosch is een ontwerp gemaakt voor een nieuwe fietsbrug over de Binnendieze. Het nieuwe kunstwerk, gelegen naast de autobrug Willemsbrug, vormt voor fietsers en voetgangers een veilige oversteek naar het gereconstrueerde Bastion Deuteren. In nauwe samenwerking met Dura Vermeer, stadsecoloog Peter Twisk en een ervaren restauratieaannemer heeft Arc2 architectuur het ontwerp gemaakt voor een eigentijdse fietsbrug. Om de historische context en natuurlijke omgeving van de projectlocatie maximaal tot
haar recht te laten komen, is het ontwerp voor de brug ingetogen en transparant gehouden. Karakteristiek onderdeel van het ontwerp is het trapsgewijze dek dat naadloos aansluit met de 'historische' afbreekmuur van het Bastion. De nieuwe fietsbrug is een eigentijds object in een historisch gelaagd landschap. De brug is ingetogen en ondergeschikt aan de historische bouwdelen aanwezig op de projectlocatie, maar heeft ook haar eigen elegantie. Door het gedistingeerde lijnenspel is de brug zowel bescheiden als karakteristiek. Ook biedt de brug letterlijk een nieuw perspectief op het landschap eromheen: vanaf de brug kunnen voetgangers en fietsers de historie van ’s-Hertogenbosch beleven.

Strakke vormgeving

De vormgeving van de brug is sober door haar strakke lijnen en geometrische vormen. Het getrapte brugdek zorgt voor een eigentijdse uitstraling en geeft de brug een eigen signatuur. De trapsgewijze onderbouw zorgt voor een schaduwvorming dat optisch bijdraagt aan de slanke uitstraling van de brug.

Samenhang metselwerk Bastion

De vorm en afmeting van de flankmuren markeren de start en het eindpunt van de afbreekmuur. Dit geldt ook voor de aansluiting op (de wangmuren van) de bestaande Willemsbrug. De afmeting van de te kiezen metselsteen voor de afbreekmuur is bepalend voor de definitieve maatvoering van de fietsbrug. We dwingen de afbreekmuur en de stenen niet om zich aan te passen aan de afmetingen van de brug, maar we maken in plaats daarvan de brug passend op het metselwerk. Hierdoor sluit de fietsbrug strak aan op het Bastion en hoeven er geen metselstenen te worden verkapt. Dit geeft een gevoel van samenhang en eenheid en maakt de nieuwe toevoeging (de fietsbrug) ondergeschikt aan de historie (de afbreekmuur).

Landhoofden uit het zicht

De landhoofden aan weerszijden van de nieuwe fietsbrug zijn zeer verschillend. Aan de oostzijde loopt de brug over in het Bastion. Het landhoofd aan deze zijde is geïntegreerd achter de afbreekmuur. Door de rechte zaagtand in de afbreekmuur en het getrapte brugdek lijkt het alsof de brug uit het Bastion voortkomt. Dit landhoofd is dan ook niet zichtbaar. Aan de westzijde eindigt de brug in een groen talud. We zetten de getrapte vorm van de fietsbrug door in het westelijke landhoofd. Hierdoorlijkt het of de brug als het ware verzonken is in het talud.

Zonder tussensteunpunten

Het brugontwerp heeft geen tussensteunpunt om zo min mogelijk visuele en fysieke obstructie te creëren in het Dommeldal. Hiermee blijft de projectlocatie prettig beleefbaar voor recreanten op het water en wandelaars langs de Dommel. Ook biedt ons ontwerp zoveel mogelijk ruimte aan de aanwezige natuurwaarden in de Dommel zelf.

Transparante leuningen

De leuning van de fietsbrug bestaat uit een slanke, ronde handreling en trapsgewijs verspringende spijlen. Het effect van deze trapsgewijze verspringingen is dat de leuning vanuit alle perspectieven een transparant beeld geeft. De leuningen van de brug en de doorvalbeveiliging op het Bastion versterken elkaar door dezelfde soort verspringing in het spijlenwerk, maar staan los van elkaar. De leuning van de brug contrasteert met de doorvalbeveiliging op de afbreekmuur door het verschil in hoogte en het verschil in kleur van de coating. De lichtere kleur van de leuning op de brug versterkt het beeld van de donkerdere doorvalbeveiliging op het Bastion.

Natuurinclusieve maatregelen

De vestingwerken van ’s-Hertogenbosch zijn onlosmakelijk verbonden met de natuur. Zo zijn de vestingmuren begroeid met verscheidene zeldzame korstmossen en vormt de Stadsdommel een ecologische verbindingszone met het Bossche broek. Voor de realisatie van de afbreekmuren wordt een mortelreceptuur toegepast dat goede groeiomstandigheden creert voor zeldzame planten. 
In de ruimte tussen het metselwerk en de keerwand van de afbreekmuur is veel loze ruimte, hierin worden voorzieningen aangebracht voor vleermuizen en vogels. Naast het plaatsen van vogelveblijfsplekken in het metselwerk worden bovenin de afbreekmuur fijne warme plekken  voor vleermuizen gecreerd, onderin de muur verblijfplaatsen waar vleermuizen juist verkoeling kunnen vinden. 

 

Gerelateerde Projecten