• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

Fietstunnel GreenportLane Venlo

Fietstunnel GreenportLane 

De nieuwe fietstunnel onder de Greenportlane, ter hoogte van Arrow en de Dorperdijk, vormt onderdeel van de Greenport Bikeway, het fietsnetwerk tussen Venlo en Horst aan de Maas. 
Met de nieuwe fietstunnel wordt de verkeerssituatie rondom de Greenportlane weer een stukje veiliger. Daarbij worden op deze manier medewerkers van omliggende bedrijven aangemoedigd nog meer om op een groene manier naar het werk te komen.


 

Derde fietsverbinding

Naast het reeds bestaande ecoduct met fietspad en de fietsbrug over de Greenportlane, is dit de derde veilige fietsverbinding die het fietspadennetwerk tussen het Venlose en Horster deel van bedrijventerrein Trade Port Noord met elkaar verbindt. 
 

Technisch hoogstandje

Iets wat ogenschijnlijk makkelijk lijkt, had toch wat voeten in de aarde. “Alles was er eigenlijk al,” vervolgt van Heugten. “De Greenportlane met daaromheen waterbekkens; waar was nog plek voor een fietspad?” Gelukkig had aannemer Heijmans daar voldoende ideeën over. Zij realiseerden de fietstunnel middels een technisch hoogstandje. Zo startten zij in het najaar van 2022 met de graafwerkzaamheden en in het voorjaar van 2023 werd het tunnelgedeelte, dat naast de uiteindelijke locatie al volledig werd geprefabriceerd, feilloos onder de brede weg geschoven.
 

Subtiel ingebed in het landschap

De toeleidende hellingbanen naar de onderdoorgang zijn op een subtiele wijze ingebed in het landschap. Zo dalen de fietsers tussen de waterpartijen langzaam af naar bendeden, begeleidt door de verlichtingsmasten. De voegen tussen de tunnelmoten hebben een groen geverfd accent gekregen waardoor de gebogen slinger van de hellingbaan wordt geaccentueerd. In het midden van de fietstunnel is een daglicht opening voorzien om de tunnel visueel te verkorten. In de avond wordt de tunnel verlicht dmv de karakteristieke groen led-verlichting die ook de andere kunstwerken van de GreenPortLane tot een herkenbare familie maakt. 


 

Gerelateerde Projecten